subota, 16. kolovoza 2014.

ZDRAVA PREHRANA

GLAVNE SMJERNICE ZA ZDRAVU PREHRANU
–preuzeto od terapeuta zdrave prehrane po Sv. Hildergardi

Ovdje donosim neke smjernice koja je to zdrava hrana i kako bi jelovnik jedne osobe koja se liječi od neke bolesti trebao izgledati, koje namirnice, voće, povrće treba birati i koristiti a koje izbjegavati jer svaka hrana ne djeluje isto na zdravog i bolesnog čovjeka...


DORUČAK – topao ali ne vruć!

Za doručak izbjegavati mlijeko ukoliko je moguće i okrenuti se žitaricama pripremljenim kuhanjem na vodi, posebno se preporučuje pir i svi proizvodi od njega. Pir je integralna starinska (biblijska) pšenica koja se sačuvala od križanja i genetike.
Dan nikako i nikada ne započeti crnom kavom!

ZDRAV DORUČAK:
1.dan – “prežgana juha“ od pirova brašna, maslaca i malo soli, kuhano 10. min na vodi
2.dan – na vodi kuhane pahuljice pira, posoljene, dodatak malo maslaca
3.dan – kuhana cijela zrna(3 žlice) začinjena sa malo maslaca i soli
4.dan – zobene pahuljice kuhane na vodi sa malo maslaca i soli
5.dan – palenta – kukuruzna kaša sa zaprškom od češnjaka
6.dan – griz od pira kuhan na vodi sa maslacem, maalo soli i naribanom jabukom
7.dan – juha od pira – integralnog brašna sa malo soli i maslaca ili prepečenac od pira sa namazom od dunje.
Ovakav doručak i slične kombinacije obaveza je 40-60 dana kure. Uz svaki doručak dozvoljeno je uzeti 1-2 komada prepečenca ili prepečena stara kruha.
Na doručak svaki treći dan posipati vrh noža muškatnog oraščića na kašu.
Kod srčanih bolesnika i vrh noža praška za jačanje srca.
Pića: nezaslađeni čaj komorača, kompot od jabuka ili šipkov čaj uz namaz.

RUČAK – započeti toplim predjelom, ali ne vrućim!

Zdravi ručak treba kombinirati i pripremati zdravom hranom koja se nalazi u prilogu “O zdravoj hrani“ u nastavku teksta.
Kombiniramo optimalno koliko možemo i koliko su namirnice dostupne. Glavninu ručka moraju činiti kuhana jela i prilozi sa što umjerenijom potrošnjom mesa. Meso pripremati najviše 3-4 puta tjedno
(to znači meso konzumirati jednom tokom cijelog dana, a ne 3 puta na dan).
Koristiti više povrća, ribe i voća.
Za piće se pije kompot i čaj, 1 dl vina ublažen sa malo vode, pivo dozvoljeno u umjerenim količinama.

VEČERA – lagana, 2 sata prije spavanja

Jela neka budu pretežito na bazi salata ili jela od priloga. Ukoliko osoba želi može jesti za večeru jela od ručka, jer je probavni sustav već “usklađen za njih“. Dokazano je da prevelika raznolikost jela u istom danu nepotrebno opterećuje probavni sustav, a time i srce, odnosno krvotok.
Poslije večere obvezna je lagana šetnja od pola sata. Nakon večere ne piti, osim ako je čovjek žedan, ili lijek, jer se organizam nepotrebno opterećuje kroz noć, kad mu je potreban odmor.
Recept za dobar san je oguljena jabuka nakon večere uvaljana u makova zrna.

 O ZDRAVOJ HRANI

POVRĆE:

NAJBOLJE: pir (cijela zrna, griz, pir-riža, pahuljice), slanutak, komorač, zelene mahune, grah (pasiran –bez opne), loboda, mlada kopriva i bob. Kombinacije toga – minimalno 3 do 5 obroka tjedno.

PREPORUČUJE SE: bundeva, tikvice, blitva, zobene pahuljice, cikla, repa, palenta. Zelena salata glavatica – znači salate koje se beru i kupuju kao glavice salate ale ne endivija.
Tikvicama zamjeniti krastavce i papriku.
Domaća tjestenina na sve načine , palačinke sa umjerenim punjenjem (marmelada od dunja, trešanja, jabuka ili šipka) ili jogurtom.
Jednostavni kolači (od tijesta) bez dodatka voća, s malo šećera od smeđe trske. Bez čokolade i sladoleda
DOZVOLJAVA SE: kuhani krumpir samo na salatu (pire i prženi je zabranjen), pšenični griz, špinat – ne ga podgrijavati, vrlo oprezno rajčica,a grašak umjereno i samo u lipnju kad dospijeva.
Cvijetača i mrkva umjereno i povremeno, ako ne štete.

ZABRANJENO JE: u prehrani ne koristiti poriluk, krastavce, rabarbaru, soju i leću, te kelj i kupus ako je kuhan zajedno sa mesom.

MESO: jesti 3 do 4 puta na tjedan (ne 4 dana već samo 4 puta, tj. 4 obroka u tjednu). Zamjeniti povrćem i ribom.

PREPORUČUJE SE:
-          kitovo meso (ljekovito), jetra štuke, srneća i jareća jetra(pirjana)
-          Srnetina i meso jelena
-          Janjetina, ovčetina, jaretina (od Uskrsa do konca kolovoza)
-          Teletina kroz cijelu godinu
-          Piletina i puretina kroz čitavu godinu uz dodatak začina brašna hisopa, list kadulje ili bosiljka u toku pripreme (ali bez kožice – jer je to najveći izvor štetnog kolesterola)
Meso kuhati ili pirjati! Kod pečenja mesa, meso preliti vinom (kako bi mu se skinule preostale teške masnoće), ali tako dobiveni sočni umak – obavezno baciti, jer je to čisti kolesterol (djeluje kao otrov posebno kod srčanih oboljenja, artritisa, gihta i dijabetesa).
DOZVOLJAVA SE: kuhana govedina, kunić i zec
ZABRANJENO MESO: suhomesnati proizvodi, industrijski i domaći – SVI!, svinjsko meso, meso pataka i gusaka,dimljeno meso, konzervirno meso, masni umaci, gulaši, te marinade za večeru.

RIBA

DOZVOLJAVA SE: moruna, jesetra, pastrva, šaran (samo na rašljama), te sva ostala riba koja se izričito ne zabranjuje
ZABRANJUJE SE: jegulja, rakovi, lignje, list,sipe, hobotnice, kozice i školjke. Mekušci i riba bez ljuski.

ZAČINI KOJI SE PREPORUČUJU:
-          Galganat, srčani prah, hisop, zubovac (piretrovac), estragon,
-          Divlji pelin 5 listića dodati u jela pri kuhanju ili 10 listova lobode
-          Brašno majčine dušice, na vrh noža ukuhati u jelo
-          Cimet i muškatni oraščić (2 puta na tjedan) na gotovo jelo
-          Klinčić (3-4 prožvakati iki ukuhati u  jelo)
-          Paprena i vodena metvica, svim jelima dodati u toku pripreme
-          Vinski ocat (domaći), po 1 čajna žličica u tanjur juhe od povrća/maneštre
-          Peršin, sirov narezani list na gotovo jelo
-          Sol, umjereno – uvijek malo manje soli ali nikad da bude potpuno neslano (morska sol, – naglo prepržena)
-          Bućino ili suncokretovo ulje, maslac, maslinovo ulje-vrlo  umjereno i povremeno)


ŠTO TREBA IZBJEGAVATI:

-          Margarin, rafinirane masti
-          Svi umjetni začini, “magi“ kocke, “vege“ začini – izbaciti
-          Sve ljuto, gorko, kiselo i konzervirano – jako pikantno, posebno gorušica i proizvodi od nje (senf)


VOĆE

PREPORUČUJE SE:
-          Dunje na sve načine i svi proizvodi od njih
-          Drenjule,na sve načine i svi proizvodi od njih
-          Kesten pitomi, na sve načine i svi proizvodi od njega
-          Maline i kupine
-          Badem
-          Jabuke – uvenule kore ili kuhane! I svi proizvodi od njih
-          Mušmule
-          Trešnje
-          Dud, posebno crni,
-          Kruške samo kuhane ali bez njihove vode – njihov kompot/ sok se baca

ZABRANJENO VOĆE: jagode, šljive, breskve, sirove kruške, marelice, lješnjaci (ovi izazivaju aritmije i visok srčani tlak). Za deblje osobe zabranjuju se orasi, njihovo ulje i ulje makova zrna. Med i datulje – nisuza deblje osobe.
Zabranjeno je sve sušeno, šećereno, umjetno zaslađeno i konzervirano voće.

KRUH

-          Kruh od pirova brašna bio bi idealan jer je ljekovit
-          Svježi kruh- samo ako je domaći
-          Kruh normalno koristiti, zdraviji je ajo je jedan dan star
-          Prepečenac ili prepečeni kruh, barem uz jedan obrok ako se može

SLASTICE

Dozvoljavaju se svi suhi i umjereno slatki kolači, palačinke sa namazom od dunje, maline, kupine, jabuke. Zabranjeni su masni kolači, torte i kreme (posebno rađene na margarinu i masti), čokolada sa lješnjacima, sladoled.

CRNA KAVA – jedna šalica kave ruši sve što se u jednom tjednu izliječilo, napose kod reume.
Ni poslije kure- čokolada i sladoled nisu dozvoljeni! Pri visokom tlaku i aritmiji srca čokoladu treba izbaciti zauvjek!

PIĆA
Neutralno i najzdravje piće: čaj od komorača, kompot od jabuka
Dozvoljava se blago vino, vino ublaženo vodom ili korom kruha, lagana piva.

Zabran vrijedi za žestice, alkoholna, ljuta, gorka, te gazirana , cola- pića, kao i sva ledena i  vruća pića.

Nema komentara:

Objavi komentar