ponedjeljak, 5. studenoga 2012.

Savjeti za zimske dane


SIRUP OD ŠIPKA - čistač sinusa, pluća i želudca

Potrebno:

75g ploda šipka
75 g nasvježijih listova šipka (listovi s vrškom na grani šipka)
150 g meda
1 l vode
* ako nema plodova šipka onda se mogu kuhati i sami listići (uberite malo veću količinu)
3 do 4 staklenke stelirizirane od 250 ml za spremanje i čuvanje sirupa ili više manjih

Priprema:

Sve sastojke oprati i  kuhati zajedno na vatri cca 30 minuta konstantno obirući pjenu koja se stvara na površini.
Dobivenu smjesu ocijediti kroz vatu i cijedilo u pripremljene staklenke.
Još vruće zatvoriti.
Djeca uzimaju 3 čajne žlice dnevno u danima prehlade.
Zatvoreni sirup možete čuvati na policama, a otvoreni u hladnjaku., pa je moja preporuka spremati ih u manje teglice.
Plodove nemojte brati uz samu cestu, nego pronađite grmlje šipka koje je udaljenije od zagađenog prostora.

PILEĆA JETREĆA PAŠTETA - dobro za željezo u krvi kod djece

ova je priprema jako jednostavna, a vrijednost ove paštete neizmjerno koristi djeci. Ako je potrebno popraviti sliku željeza u krvi kod djece, pašteta se jede kao namaz na kruhu 28 uzastopnih dana.

Potrebno:

100 g pilećih jetrica (saznajte porijeklo, najbolje ih nabaviti od seljaka)
luk
začini po izboru
suncokretovo ulje hladnoprešano
zubovac (ljekovito bilje)

Priprema:

Pileća jetrica popržite na ulju sa lukom, soli i biberom, te ostalim začinima po izboru (ali ne vegetom!).
Kad je gotovo nakon cca 3 do 5 min, jetrica sameljite štapnim mikserom da dobijete paštetu.
U gotovu smjesu dodati čajnu žličicu zubovca.
Paštetu spremiti u staklenke. Ohlađena se čuva u hladnjaku i može trajati 7 do 10 dana.
Nakon toga pravite sviježu paštetu.


JUHA OD TELEĆE KOLJENICE - za zdrave kosti

Potrebno:

donji dio teleće koljenice 1 kom (kost i zglob)
kamnea sol
hisop (vrsta začina, miloduh)
brašno majčine dušice
ostali začini i povrće za kuhanje juhe (bez vegete!)
3-4 l vode

Priprema:
Sve sastojke zajedno kuhati u vodi cca 3 do 4 sata. Može i u expres loncu - traje kraće.
Kad je gotovo procijediti i ohlađenu juhu možete zamrznuti.
Za djecu je najbolje juhu iskoristiti u roku od mjesec dana.
Juhu koristite kao temeljac, za ukuhavanje tjestenine, palente, riže i sl. gdje god bi koristili vodu za kuhanje.
Za djecu je dovoljno da  jedu cca 2 puta tjedno.
Ova juha je dobra i za ljude koji pate od osteoporoze.


Nema komentara:

Objavi komentar