četvrtak, 16. listopada 2014.

TERAPIJA ZA OBOLJENJA KOŽE + PREHRANA

TERAPIJA ZA OBOLJENJA KOŽE

Ovo je terapija (u nastavku ima i jelovnik) kojeg smo se mi pridržavali dok smo se liječili od alergije. Kako je u pitanju bilo malo dijete, prehranu smo prilagodili njemu, tj. izbacili smo vino, kadulju i sl. stvari koje su za dijetetov organizam – (ovisno o dobi dijeteta i količini) prejake.
Po preporuci smo na toj dijeti bili minimalno 40 dana, ali kako je moj sin prihvatio taj način ishrane točan vremenski period bi bio 6 mjeseci. Rezultati su bili odlični, da vas podsjetim,  kad smo počeli sa tom dijetom Orijan je imao jednu godinu i osam mjeseci.
Ukoliko se netko odluči na ovakvu dijetu molila bi vas za povratnu informaciju. Moram napomenuti da će oporavak ovisiti o cijelokupnom stanju organizma, odnosno koliko će organizmu trebati da se očisti od prijašnjih toksina nakupljenih godinama, nekome je potrebno i devet mjeseci, a nekome još i više.
Po mom mišljenju kod manje djece je možda oporavak brži jer oni nemaju iza sebe toliko „iskusnih“ godina u neispravnom hranjenju.
I još da vam objasnim kratice:
1 čž = jedna čajna žlica
1 VN = jedan vrh noža
Brašno MD = majčina dušica – prah dobiven mljevenjem začina majčine dušice
1 kž = jedna kavena žličica – misli se na one male plastične žličice koje se dobiju uz kavu


Ni na jednom se dijelu ljudskog organizma ne očituje pogrešna prehrana, fizička i psihička naprezanja, agresivnost, frustacije i preosijetljivost kao na koži.
Povećanjem genetski i kemijski modificirane hrane kožna oboljenja i alergije se
višestruko umnažaju. Jedina ispravna namirnica jest pir i pitomi kesten – oslobođeni umjetnih gnojiva i kemije. Stoga je logična i jedino moguća dijeta pri oboljenjima kože: pir- kesten – voće – povrće.
Oboljenja kože, u pravilu, ne nastaju naglo već su posljedica nezdrave prehrane i stresnog načina života što se preslikava na kožu. Osnova oboljenja kože jesu želudac i crijeva s oštećenom florom.
Bez saniranja želučano-crijevne flore i potpune promjene prehrane i stila života liječenja kože su nemoguća. Sve drugo je tapkanje u mraku ili grebanje po površini problema. Terapija za liječenje kože ima svoj poseban redoslijed u kojemu na prvom mjestu stoji sređivanje duhovnog i psihičkog stanja osobe.

OSNOVE TERAPIJE

1.   Post po Sv. Hildergardi radi obnove unutarnjih organa (minimalno osmodnevni)
2.   Psihoterapija sv. Hildergarde: potrebna je potpuna preobrazba frustracija i rezignacija u pobjednički osjećaj kako bi liječenje moglo krenuti.
3.   Prehrana se mora temeljiti na piru, cikli i repi s ukuhanim „brašnom majčine dušice“.
4.   Sanirati i obnoviti kompletni probavni sustav „mel piratum“ i „eliksanom“ za utrobu!
5.   Terapija za pokretanje dobre izmjene tvari u organizmu: ples, gimnastika,hodanje,vožnja bicikla, plivanje, dobra knjiga, glazba i kreativni hobi.
6.   Ljekovita sredstva isključivo prirodna:

-      Temelj dijete za oboljenja kože su: majčina dušica i cikla (za prokrvljenost kože)
-      Makova zrna(koja se korise inače za kolače): oguljena jabuka, izrezana na kriške uvaljati u makova zrna – protiv svrbeža kože ili 1 čž zrnja na kompotu ili kuhanim jabukama – 1 na dan/na večer, prije spavanja.
-      Uvjet zarastanja rana: ne uzimati kortizon, antibiotike i suvišne, kemijske lijekove
a)   Brašno majčine dušice – dodavati u sva kuhana jela na početku pripreme
b)   Krema od ljubičica – čirevi, suha koža, ekcemi, limfne kvrge, ožiljci, rane, ciste, rak…
c)   Ulje ljubičica – fibrom, lipom, ekcem, oteklina, ekcem na očnom kapku
d)   Eliksir indijskog trputca – za nutarnje liječenje; 1 vž prije jela, koristi se kod svih vrsta alergija, djeca 1 čž, kod male djece 1 kavena žlica prije jela 3 puta na dan
e)   Prašak za nutarnje rane u čaju stolisnika; za liječenje rana i sprečavanje sepse
f)    Maslinovo- ružino ulje; postranični bolovi, svrbež, liječenje rana
g)   „Zlatno vino“ – barem jednom dnevno – odlično sredstvo kod svih alergija i tzv. Reumatskih temperatura koje nastaju zbog oštećene crijevne flore – kod svih alergija kože.
h)   Prazem- raž –oblog sa dragim kamenom i tijestom u lanenu krpu, sve povezati na 3 dana i 3 noći.
i)     Kumin (Mukim) – prašak kod nepodnošljivosti bjelančevina;sira,jaja ili drugih bjelančevina – 1 vrh noža na dan posipati po jelu
j)    „Elixan“ – eliksir za unutarnje organe  - 1 vž, za djecu 1 čž, za malu djecu 1kž
k)   Kesten – kaša za doručak kod boli želudca (čir gastritis i oštećenu želučanu floru)
l)     „Vino srčanika“ – s čelikom, piti prije jela.

NAMIRNICE ZA DIJETU KOD OBOLJENJA KOŽE

Iskustva s ovom općom kožnom dijetom, odnosno namirnicama za ovu dijetu pokazala su izvanredne rezultate već više od četrdeset godina i kao kozmetička dijeta, te dijeta kod teških oboljenja kože.

PREPORUČUJE SE:
-      Pir, posebno puno zrno – integralni proizvodi radi obnove i zaštite želučane i crijevne flore, griz, kruh od integralnog brašna pira i prepečenac.
-      Voće: jabuke, dunje, pitomi kesten, limun, mandarin i kuhane kruške (bez kompota/vode!), dinja, bademi, maline, kupine, ribiz.
-      Povrće: kuhana jela, jednom dnevno cikla kuhana sa majčinom dušicom ili bijela repa, komorač, tikvice, svježe mahune, mrkva, kuhani celer, juha od kestenova brašna,kapula,salata i rotkva, te kao začin varivima 10 listova lobode. Hren samo mlade listove u proljeće, mlada kopriva, blitva; kod male djece izbjegavati rotkvu i hren.
-      Salata glavatica sa kuhanim zrnjem pira, ako je moguće jednom na dan, s unaprijed pripremljenim dressingom koji je odstajao 15 minuta
-      U sva kuhana jela od sviježeg povrća ukuhati brašno majčine dušice kao začin
-      Za začin u slatama/dressing koristiti ili limun ili domaći vinski ocat sa uljem suncokreta hladnoprešanim ili bućinim.
-      Kod debljih osoba 3-4 puta tjedno uzimati žlicu ribane rotkve (mršavima šteti!)
-      Meso bio-domaće peradi, jaretina,janjetina,srnetina – kuhano sa brašnom MD ili brašnom hisopa
-      Svježa nemasna riba; kuhana ili pirjana
-      Maslac (u nedostatku može zamijeniti sve druge mljiečne proizvode)
-      Kravlje mlijeko zamjeniti obavezno kozjim (kod djece razrijediti vodom prije kuhanja; mi smo rijedili u početku 1dcl mlijeka: 3 dcl vode)
-      Kiseli proizvodi od mlijeka (bio jogurt, kefir, žur, mlačenica), svježi sir, skuta
-      Suncokretovo ulje (najbolje hladnoprešano) ili bućino
-      Kratko kuhana jabuka i izrezana na kockice posipana makovim zrnom
-      Čaj od komorača, čaj od kadulje – samo povremeno , čaj matičnjaka sa sokom naranče ili limuna, prirodni sok od jabuka razrijeđen čajem komorača 1:1 (ili prokuhanom vodom); kod male djece izbjegavati čaj od kadulje i matičnjaka


IZBJEGAVATI:
-      Sirovu i suhu hranu – potpuno!
-      Industrijske suhomesnate proizvode i konzerve, konzervansi i umjetna sladila (razaraju želučanu i crijevnu floru)
-      Masno meso, slanina, šunka, kobasice, pečena i dimljena jela, dimljena riba, jegulja, losos, som, sardine u ulju, riblje konzerve, hobotnice, sipe, školjke, i rakove
-      Rafinirani šećer, i sva umjetna sladila, proizvodi od šećera i čokolade
-      Puno-rafinirane masti i ulja, margarin u svim oblicima, masnoće ispod pečenja.
-      Proizvode od čistog rafinoranog bijelog brašna
-      Kava, alkohol, nikotin
-      Poriluk, grašak, leća, krastavci, krumpir, rajčica. Oprezno nakon izliječenja s biljkama iz porodice pomoćnica: krumpir, paprika, rajčica.
-      Prejako začinjena jela (papar, kečap, senf)
-      Jagode, breskve, šljive, marelice, pomikaki, poriluk i proizvodi od njih su kuhinjski otrovi kod oboljelih od alergija.
-      Šećerna limunada, cola-pića, gazirana pića, mineralna voda, umjetni sokovi.


DIJETNI PLAN DR. STREHLOWA ZA BOLNIČKO LIJEČENJE KOŽNIH BOLESTI I ALERGIJA:

Ponedjeljak
Jutro: Kaša od pira (habermus) ili juha od pira
Podne: Juha od povrća, pirjani komorač i mrkvica u u maku od majčine dušice, pi- rižot, salata glavatica, makov kolač (savijača)
Večer: Salata od cikle i jabuka sa vegetarijanskim namazom na pir-kruhu

Utorak
Jutro: kaša od pira ili pirova juha
Podne: Bistra pileća juha sa brašnom miloduha (ne za malu djecu) u komadima tijesta s povrćem, njoki od pirova griza u umaku od majčine dušice,  grah, pastinak, salata glavatica sa meko kuhanim pirovim zrnjem, krema od limuna
Večer: Juha od komorača, naranči i badema. Krem kaša od kestena

Srijeda:
Jutro: Kaša od pira ili pirova rijetka juha
Podne: Juha od kestena, plata od povrća,salata glavatica sa meko kuhanim zrnima pira i rotkvicom
Večer: Griz-juha i salata od povrća

Četvrtak:
Jutro: Kaša od pira ili pirova juha
Podne: krem juha od mrkve i povrća, pirjana plata od povrća, salata glavatica sa kuhanim zrnom pira, kompot od trešanja
Večer: Juha, marinirano povrće, luk vlasac i tost.

Petak:
Jutro: Kaša od pira ili pirova juha
Podne: Juha od pirovih mekinja, riblji fileti s kuhanim prilogom od pirova zrnja i povrća u u maku od vina, salata sa zrnima pira, pečena jabuka s cimetom i bademima.
Večera: Jabuka, pečena s preljevom od umaka u crnom vinu (za djecu bez vina)

 Subota:
     Jutro: Kaša od pira ili pirova juha
     Podne: Krem juha od povrća – tikvica, pirovi špageti u  umaku luka          vlasca (za malu djecu bez vlasca) s prilogom od celera i mrkve, salata,      desert na bazi kestena.
     Večer: cikla s namazom maslaca na kruh i zelenom salatom

    Nedjelja:
    Jutro: Kaša od pira ili pirova juha
    Podne: Juha od pirova griza s brašnom MD, srneći ragu s knedlima od       pira i zelena salata; štrudle – kolač od maka
    Večer: Kuhano povrće sa zelenom salatom



Nema komentara:

Objavi komentar