Ja sam tridesetogodišnja mama, danas trogodišnjeg sina Orijana.
Sve je počelo kad je Orijan navršio godinu i pol dana.
Tijelom mu se proširila urtikarija (crvene flekice veličine manjihkovanica koje
se kasnije spajaju u sve veće fleke), po noći je dobio otekline na licu i mi
smo završili na hitnoj, tamo je dobio adrenalinsku injekciju i onda su nas
uputili za dječju bolnicu u Rijeku.
Nakon tri dana pustili su nas na kućno liječenje, ali već
sljedeći dan smo ponovo završili na hitnoj i opet u bolnici, ovaj put Pulskoj.
U Puli su nas zadržali deset dana i liječili injekcijama,
sirupom, fenistil kapima, kapima za nos i bolničkoj dijeti.
Bez svojeg reda i mira Orijan je bio umoran i u najmanju
ruku, blago rečeno, istraumatiziran.
Kako se urtikarija smanjila, pustili su nas na kućno
liječenje uz medrol tablete, fenistil kapi i bolničku dijetu.
Orijanu su trebala dobra dva tjedna da se smiri i da se noću
više ne probudi plačući.
Tabletama smo se liječili još dobrih mjesec dana, i tko zna
koliko bi još to trajalo da se nisam povezala s nutricionistom iz Pazina, koji
nam je dao savjete kako zdravo hraniti Orijana i ojačati njegov imunitet.
Napokon smo mogli odahnuti, bila sam sigurna da Orijan
dobiva vitamine i minerale neophodne za njegov rast i razvoj, što s bolničkom
dijetom nije moguće, te smo se napokon riješili tableta.
Nakon toga uslijedio je i alergotest koji je pokazao da je
Orijan alergičan na ovčju vunu, perje, pšenicu, mlijeko, jaja – i to više na
žumance nego bjelanjak, bijelu ribu, plavu ribu, rajčicu i naranđu. Kasnije smo
saznali da je alergičan i na aminoksicilin (nalazi se u antibioticima).
Uz pomoć terapeuta prirodne medicine po metodi Sv.
Hildegarde von Bingen, prilagodila sam prehranu Orijanu i zadovoljila sve
njegove nutricionističke potrebe.
Moram napomenuti da se ta prehrana temeljila na pirovom
brašnu, odnosno po uputama o zdravoj prehrani Sv. Hildegard.
Ovako ohrabrena krenula sam u potragu za kolačima i drugim
vrstama jela, i našla sam ih.
Nakon nekog vremena postala sam svjesna da mi i ne treba
biti žao za smokiće i lizalice, ali teška mi je bila pomisao da ne može uživati
u kolačima kao i svi ostali, možda zato što sam slavonske krvi, ali što je, tu
je.
U to vrijeme upoznali smo djecu i osobe s još težim
alergijama i iz toga je proizašla ideja da sakupim recepte kojima se mogu
poslužiti i alergičari na jaja i alergičari na konzervanse.
Nakon skidanja s tableta i koliko-toliko normalnog povratka
u svakodnevni život počela sam tražiti recepte za kolače i isprobavati sve što
sam našla.
Prvi kolač koji smo napravili bili su muffini od rižinog
brašna, ulja, vode, prirodnog šećera, sode i ribane jabuke, bez mljevenih
badema, bez čokolade, kreme i glazure.
Bili su jednostavni za napraviti, te se za 20 minuta našim
malim stanom počeo širiti ugodni i topli miris kolača.
U pripremi mi je pomogao i Orijan, a kasnije je uživao u
svojim kolačima. Ne moram Vam reći da sam zaplakala od sreće. Kako je vrijeme
prolazilo malo-pomalo sam ubacivala samljevene bademe ili naribanu čokoladu za
kuhanje i isprobavala druge vrste kolača. Rezultat je knjiga o kolačima sa 130
recepata bez jaja i mlijeka.
Sakupljene recepte i nešto višeo knjizi naslova - Mama, i ja
hoću jesti kolače!- možete naći na stranici www.kolacibezjaja.com
Danas su teški trenuci iza nas, pšenicu u manjim količinama
već dobro podnosi, a nadamo se da će s vremenom sve više toga moći uvrstiti u
svoj jelovnik.
Ovdje sam Vam ukratko opisala svoje iskustvo iz kojeg sam
naučila da je ključ ozdravljenja strpljenje.Danas idemo korak po korak, daleko
smo od potpunog ozdravljenja, nekad mu se urtikarija vrati od lijekova za
kašalj ili biljne masti za lakše disanje kod prehlade, ali sada znamo
prepoznati i izdvojiti uzrok nastanka novih flekica, pa se znamo i bolje nositi
s time.
Nadam se da ste našim iskustvom otkrili da niste jedini s
problemom alergije, ali i da se može normalno živjeti i uživati u slasticama uz
poneku promjenu i opreznost.
Isto tako nadam se da će Vam ovi savjeti i recepti pomoći da
uživate sa svojom obitelji i prijateljima, kako u pravljenju palačinki tako i u
degustiranju i uživanju, te da ćete i Vi dobiti neku ideju za pripremanje
vlastitih kolača i ostale hrane.
Ideja je bezbroj, a samo je Vaša mašta granica!
Nema komentara:
Objavi komentar