Najvažniji sastojak u našoj prehrani - PIR - čudesna
žitarica
Pir ili Krupnik ili Dinkel ili Spelta
Dok se nismo susreli sa Orijanovom alergijom na hranu i
pitanjem kako sad dalje, nismo ni znali da pir postoji.
To je jedna od najhranjivijih i najpotpunijih žitarica koje
postoje na ovome Svijetu i toplo ga preporučujem svakome od male bebe u obliku
mlijeka i griza (kad počinjete sa bebinom dohranom) do starog čovjeka (kada
više nemate svoje zubalo).
Ja ga čak Orijanu dajem kada ima slabiji apetit ili kad je
bolestan pa ne želi jesti, kao pirovo mlijeko (voda u kojoj se kuhao pir)
pomješano u kozje mlijeko ili čaj.
Za pir je zanimljivo to da se insektcidima i gnojidbom ne
može uzgajati jer onda on jednostavno ne raste, nego propada, a njegove ovojnce
na zrnu ga štite čak od ultraljubičastih zraka.
Najotporniji je trozrnati pir i u sebi ne sadrži gluten.
Pir je jedna od najstarijih poznatih vrsta žitarica,
spominje se čak i u Starom zavjetu (Izlazak 9, 32 i Ezehiel 4,9). Potječe iz
Azije još 15 000 p.n.e., pa si vi mislite. Iz Azije je donijeta na Bliski istok
i od tada se proširila na cijeli teritorij Europe - u vrijeme rimljana, kaša od
pira je bila ishrana rimske vojske i bila je glavna žitarica stoljećima ali je
kasnije pala u zaborav.
Danas u našoj prehrani ona stoji na prvom mjestu bilo u
obliku tjestenine, mlijeka, riže, kruha, brašna s kojim pečem kolače, kave i
svega ostalog.
Isto tako ima široku primjenu kod ljudi koji su alergični na
pšenicu (to je bio i naš slučaj) ali i kod osoba oboljelih od celijakije jer
sadrži blaži oblik glutena ili ga nema (ovisno o vrsti pira). Orašastog je
okusa, pa se slaže dobro npr. bademima, koja je isto tako vrijedna namirnica
bogata kalcijem.
Budući da uspjeva na većim visinama, početkom ovog stoljeća
počeo se uzgajati i na Alpama (u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj),ali i
Sloveniji.
Veoma je sličan pšenici, tako da se i sastav njegovih
hranjivih tvari u tablicama izračunava iz pšenice, ovisno o podrijetlu i načinu
uzgoja.
Da bi ga čovjek mogao koristiti za prehranu, mora se
oljuštiti, kao i ječam, tako da jednom oljušteno zrno više ne može proklijati.
Pir ili Krupnik je veoma otporno zrno i ne zahtijeva umjetna
gnojiva ili insekticide, a uz to, tvrda ljuska štiti zrno od zračnih zagađenja
pa je pogodan za biološki uzgoj.
Od krupnika se mogu pripremati različita jela, a može se
peći i poseban kruh, koji je, međutim, puno bolji ako se kombinira i sa
brašnima drugih žitarica - npr, sa ražinim brašnom.
Smatra se da je to hranjiviji i vrijedniji kruh od
pšeničnog.
Zanimljivo je da neki bolesnici koji su alergični na gluten
iz ostalih žitarica podnose krupnikovo brašno, iako i ono sadrži jednu slabiju
vrstu glutena.
Osim toga, ljudi koji su alergični na ostale komponente
pšenice također ponekad toleriraju krupnik, no, u tom slučaju treba paziti da
se koristi čista kultura krupnika.
Zrno pira ili krupnika sadrži vrijedne aminokiseline u
odličnom sastavu, ugljikohidrate, masti, sve vitamine B skupine, čak i B17 koji
je antikarcinom, i vitamin E i K, te mnogobrojne minerale (željezo, fosfor,
kalcij, magnezij, i mnoge druge).
Ova je žitarica lako probavljiva, tako da je dobra za
prehranu bolesnika i rekonvalescenta, te za prehranu djece i starijih osoba.
Hranjive vrijednosti u piru ne opterećuju probavni sisitem,
organizam ih lako usvaja i brzo ulaze u krvotok.
Na taj način stanice organizma su optimalno ishranjene i
sposobne za visoke učinke.
Svojim sastavom pir podiže i imunitet organizma.
Koristi se u liječenju: crijevnih oboljenja, smetnji
metabolizma, oboljenja bubrega, kod pretjeranog korištenja lijekova i raznih
alergijskih simptoma.
U nekim je bolnicama u Njemačkoj pir uvršten u program
liječenja: kroničnih infekcija kaoherpes i SIDA, oboljenja kostiju i živaca
(Parkinsonova bolest, Alzehajmer, Artritis) kod liječenja raka i posljedica
dužeg korištenja antibiotika.
Možemo reći da za pir tek dolazi njegovo vrijeme.
Postoje 3 vrste, trozrnati koji ne trpi križanja,
insekticide, gnojiva i nema glutena i dvozrnati i jednozrnati koji u sebi
sadrže nešto glutena.
Možete u bio trgovinama kupiti i kavu od pira, kao što npr.
ima i kava od ječma,a možete ju isami pripremati tako da najprije popržite zrna
pira i zatim ih prokuhavate u vodi tri do četiri puta.
Što više puta prokuhavate popržena zrna, kava će biti jača i
tamnija, a mogu je kao bijelu kavu piti i djeca.
Sa jednim poprženim i prokuhanim zrnima dobijete nekuvrstu
kao čaj, koji opet možete pomiješati sa nekim drugim čajem koji volite.
Za pir i komorač je pozitivno još jedno, a to je da se njih
može i do tri, četiri puta podgrijavati a da ne izgube svoja kvalitetna svojstva.
jako zanimljiva članak!mi imamo alergičara od 5 godina koji može jesti samo pirov kruh ( kupujemo ga u milleru).inače je alergičan i na mlijeko i jaja i štošta drugo.ali smo se spasili sa pirovim brašnom.ako imate koji recept za kolače sa pirovim brašnom,bez navedenih sastojaka-bili bi zahvalni
OdgovoriIzbrišipozdrav iz Karlovca
Čitam o piru i moram priznati da sam se iznenadila pročitavši da je pir dozvoljen i oboljelima od celijakije?!? Obzirom da sam majka djevojčice koja ima celijakiju jako dobro znam da je za celijakičare gluten nedozvoljen i u najmanjim količinama. Pir se u svim popisima dozvoljene hrane navodi kao žitarica koja sadrži gluten, pa me zanima odakle vam ta informacija da je dozvoljen jer sadrži blaži oblik glutena i koja je to vrsta pira koja ga uopće ne sadrži?
OdgovoriIzbrišiPozdrav!
Ako je netko zainteresiran ovdje može pogledati ponudu žitarica. - cjelovite žitarice
OdgovoriIzbrišiEkološki uzgojen pir imate i Karlovačkoj županiji, okolica Plaškog. Tu se od davnina uzgaja isto kao heljda i crno proso. Za razliku od pira heljda i proso nemaju glutena odnosno i ne spadaju u žitarice. Za osobe koje imaju visoku netoleranciju na gluten pir nije dozvoljen. Iako se spominje da je on isključivo iz ekološkog uzgoja vidljiv mi je primjer u susjedstvu gdje ga ljudi ipak prihranjuju umjetnim gnojivima i prskaju protiv korova.
OdgovoriIzbrišiEkološki uzgojen pir imate i Karlovačkoj županiji, okolica Plaškog. Tu se od davnina uzgaja isto kao heljda i crno proso. Za razliku od pira heljda i proso nemaju glutena odnosno i ne spadaju u žitarice. Za osobe koje imaju visoku netoleranciju na gluten pir nije dozvoljen. Iako se spominje da je on isključivo iz ekološkog uzgoja vidljiv mi je primjer u susjedstvu gdje ga ljudi ipak prihranjuju umjetnim gnojivima i prskaju protiv korova.
OdgovoriIzbrišiMlinovi za mljevenje žitarica u domaćinstvi. Prirodan kamen.
OdgovoriIzbrišiklukas@klukas.hr i www.klukas.hr