utorak, 12. lipnja 2012.

Recepti i savjeti koji će vam dobro doći...


Evo par savjeta i nekih recepata koji bi Vam možda dobro došli...

Prvo ću Vam navesti neke sastojke i za šta ih možete upotrijebiti i kombinirati, najviše ćete ih naći u BIO trgovinama - ali mislim da bar u Zagrebu neće biti problem nabave kao u Umagu (manji gradovi pa smo dosta ograničeni u nabavi sastojka), pa npr. ja uglavnom kupujem i u Kopru i Trstu, i u DM-u i Bio trgovinama.

Agar - prah ili agar alga; super stvar! Kupuje se u bio trgovini, super je za sve gdje morate koristiti želatinu, to vam je vrsta alge koja se prodaje u kristalićima, kuhanjem se kristalići rastope i što više stoji ona smjesu zgušnjuje baš kao i želatina i ostaje prozirna, pa ju možete koristiti za preljeve na voćne torte, kreme i za domaće marmelade, žele bombone i sl.

Na svakom pakovanju piše kako se upotrebljava,ali napominjem da možete bar pola žlice manje staviti od onog navedenog jer kad se kuhanjem lijepo rastopi ona se kasnije još uvijek kako se hladi steže.

Pogodna je i za dijabetičare i one koji su alergični na konzervanse i aditive pa ne mogu jesti kupovne marmelade, bombone i sl. Ne sadrži gluten.

Tapioka brašno - kupujem ga u Bio trgovini, postoji i tapioka u perlama ali on je uglavnom za pudinge gdje te perle i ostaju, a tapioka brašno, znači fino samljeveno, može služiti kao škrob, a to znači za povezivanje smjese, pa ga možeš koristiti i za slatka i slana jela, ovisno čime ga začinite, uglavnom je super u juhama (gustim), umacima, pudinzima. Ne sadrži gluten.

Kokosov puding: Ostavite da 1 šalica kokosovog brašna (možete i samljeti) odstoji preko noći u 4 šalice prokuhane vode, drugi dan lijepo iscijedite i imate kokosovo mlijeko.
U kokosovom mlijeku ukuhajte tapioka brašno, zasladite, ostavite puding da se ohladi.
Koliko žlica brašna ćete staviti u mlijeku ovisi o količini mlijeka i da li volite gušće ili rijeđe pudnge.
Ja osobno, na 4 čaše kokosova mlijeka stavim cca 2 - 3 velike žlice tog brašna.


Stevia - to je biljka koja je od šećera slađa i do 100, 200 puta. Kupujem ju u bio trgovini. Trebat će vam neko vrijeme da se naviknete na njen okus i na njenu upotrebu ali se višestruko isplati ...
Ne izaziva karijes, podiže imunitet, ima niski glikemijski indeks. Koriste ju i dijabetičari.
Koristi se za slađivanje svega, od marmelada, bombona, krema, biskvita, palačinki, kolača, toplih napitaka - čaja,mlijeka,kave, za sve šta vam padne napamet.

Može se kupiti u 3 oblika; u tableticama (kao natren) npr. za kavu, u kapima (pa npr. 1 kap vrijedi kao 1 žličica šećera). Kapi steve se koriste i za mazanje ekcema na koži, i stevia u prahu (tu najviše volim koristiti u kolačima).
E sad, zbog svoje slatkoće treba se malo naviknuti kako ju upotrijebiti, pa ju u početku probajte u čaši obične vode da vidite njen okus. I kad kupujete kupite čisti 100% ekstrakt stevie.

Evo otprilike doze za steviu: (žl = velika žlica, jušna)
1 žl šećera=1/8 žl zelene stevije u prahu = 1/4 prstrohvata bijele stevie u prahu ili kapi (malo malo/ vrh noža)
2 žice šećera = 3/8 žl zelene stevie u prahu = 1/2 prstohvata bijele stevie u prahu ili kapi (malo)
1/4 šalice šećera = 1 1/2 žl zelene stevie u prahu = prstohvat bijele stevie u prahu ili kapi
1/2 šalice šećera = 1 žl zelene stevie u prahu = 1/8 žl bijele stevie u prahu ili kapi
šalica šećera = 1 žl zelene stevie u prahu = 1/4 žl bijele stevie u prahu ili kapi
Savjet: U šalicu toplog napitka, steviu stavite sa malom čajnom žličicom, ali sa drugim krajem žličice, znači sa drškom žličice.


Marmelade

Tako npr. sad možete probati napraviti marmeladu od malina sa steviom ( za zasladiti) i agar algom (za stisnuti). Maline i same po sebi sadrže malo pektina ,pa najvjerojatnije neće trebati puno agara. Isprobajte najprije skuhati malu količinu, od 1/2 kg ili 1 kg malina. Mjera za domaću marmeladu je koliko kg voća toliko kg šećera (ja uvijek stavim manje) znači sa kg malina ide cijela žlica i pol stevie bijele u prahu. Ako ipak ne želite upotrebljavati steviu za kuhanje marmelade, onda marmeladu kuhajte sa smeđim šećerom (kvalitetan je iz DM-a od Alnature).

Bio jogurti – čisto zato što ga možete upotrijebiti u pečenju biskvita, jesti ih same za doručak ili sa rižinim pahuljicama, na salate i sl.
Postoje rižini, sojini, zobeni. Kupujem ih u bio trgovini. Ako želite sami praviti jogurt kući, onda morate nabaviti jogurtne startere (to su one male gljivice koje žive u jogurtu i koje će kad mlijeko odstoji mlijeko pretvoriti u jogurt) ili sa jednim biljnim jogurtom pretoćiti ga u 1 l mlijeka pa će ono napraviti tu funkciju i imat ćete 1 l jogurta. Uglavnom mlijeko se zagrije sa jogurtom do 37 stupnjeva (npr. to je ona temp. vode ugodna za kupanje) mlijeko maknuti sa vatre i pustiti ga da odstoji preko noći (tako su nekad naše bake pravile jogurte).

Recept za biskvit bez jaja:

3 bio jogurta

3 jogurtne čaše brašna – po vlastitom izboru

1 dcl ulja

1 i pol velika žlica sode bikarbone ili 1 bio prašak za pecivo

1 štapić vanilije (po vlastitom izboru)

2 do 3 jog. Čaše šećera, to bi otprilike bilo 1 žlica bijele stevie u prahu

Prosijte brašno, dodajte sve suhe sastojke , a zatim tekuće. Izmješajte sve sastojke lagano i stavite peći u zagrijanu pečnicu u naljen i pobrašnjen lim na 200 stupnjeva cca 25 do 30 minta.

Recept za „paštetu“

Napomena: Upotrijebite ono povrće koje vi smijete i ono meso koje vi smijete.

Recept je samo primjer kako sa satojcima napraviti paštetu. Ovu paštetu možete i zalediti, rasporedite je u plastične čašice, prekrijte aluminijskom folijom i smrznite. Za korištenje izvadite ju pola dana na sobnu temperaturu prije upotrebe da se odledi. Ovako zaleđenu smjesu možete čuvati smrznutu cca 1 i pol mjesec, otprilike da si pripremate 0.500 g nekog mesa (npr. pureća prsa).

0.500 g puretine ili 1 srednje veliko pile

4 glavice crvenog luka

1 glavicu bijelog luka

4 mrkve ili malo celera ili komorača

250 g maslaca, margarina ili 1,5 dcl ulja

1 list lovora

Začiniti sa soli i paprom

Izrežite meso na veće komade i pripremite povrće. Jedan luk možete dobro iztinsati pa ga onda dodati na raju kad se budu miksali svi sastojci, dat će jači okus pašteti.Sve stavite u posudi sa vodom (meso i povrće) i kuhajte dok se meso ne počne odvajati od kosti.
Ohladiti malo „juhu“, odvojiti meso od kosti, te zmiksati štapnim mikserom ili blenderom uz dodavanje vode od kuhanja prema potrebi. Pazite da ne pretjerate s vodom, pašteta mora biti gusta i fino razrađena. Samljeti i povrće,ali npr. ne morate dodati baš sve glavice kuhanog luka.
Pjenasto umutite maslac i dodajte ga smjesi. Po potrebi dodati i biljno ulje ili samo biljno ulje.
Dodati začine – papar i sol.
Vodu dodavajte do željene gustoće .
Paštetu stavljajte u plastične čašice i čuvajte u hladnjaku – može stajati do desetak dana.
Tokom cijele izrade paštete isprobavajte okus, jer ćete tako najbolje odrediti da li je pašteta dosta gusta i začinjena.


„Pohanje bez jaja“

Brašno
Voda
Rižine pahuljice ili kukuruzne (usitnjene u blenderu ili kuhinjskim batom u vrečici) umjesto mrvica
Pileća prsa izrezana na prutiće
Ulje za prženje
U jedan tanjur stavite 3 žlice vode i 2 žlice ne vrhom pune brašna, pomiješajte da dobijete „ljepljivu“ smjesu, u drugu posudu stavite pahuljice koje će zamijeniti krušne mrvice ili stavite brašno koje inače koristite, a u koje ćete panirati meso.

Meso najprije uvaljajte u „ljepljivu „ smjesu, a zatim u „mrvice“, ako se nije dovoljno uhvatilo ponovo uvaljajte u „ljepljivu smjesu“, pa opet u „mrvice“. Tako pripremljeno pržite u zagrijanom ulju par minuta i i zvadite na papirnati ubrus da se ocijedi od viška ulja.

Ovu „ljepljivu smjesu“ možete upotrebljavati i za polpete jer time povezujete smjesu.

 Sad si nađite vremena i proučite, skupite hrabrosti, pronađite neke sastojke i isprobajte.


Nema komentara:

Objavi komentar